fbpx

Familjefotografering med kycklingar i Vreta

Att fotografera kycklingar är lite som att fota gravidmagar och nyfödda små bebisar. Det går liksom inte att vänta och skjuta upp fotograferingen till senare om det är den där fluffiga kycklingen, den stora magen eller den alldeles nya lilla familjemedlem som man vill fånga i bild. Det gäller att passa på helt enkelt för vips är kycklingen en höna, magen ett minne och bebisen har börjat krypa.

Hemma hos Ellinor och Sören och deras barn i Vreta är det full fart på många sätt. Inte bara att de har en vecka gamla små kycklingar som pickar på gräsmatten, i en annan del av trädgården håller deras lekstuga på att byggas om till kaninhus. Om några veckor ska tre små kaninungar – en för varje barn – flytta in och känslan är att de kommer att få bo i lite av ett Kanin Resort Deluxe. Runt omkring lekstugan finns nu en rejäl inhängnad där kaninerna kan springa fritt och med en egen liten ingång på sidan så att de kan gå ut och in lite som de vill. Sören berättar att han sågade till luckan precis lagom stor så att just bara kaninerna skulle kunna hoppa ut och in. Trodde han. Det visade sig ganska snabbt att den lilla ingången även var helt perfekt för en sexåring att åla sig igenom.

Efter sportfotografering av kycklingarna – de är SÅ snabba – och gofika med hembakade knäckflarn är det dags att ta en familjebild. Det ser bara så gulligt ut när allihopa sitter i soffan med kycklingarna framför sig på bordet och med Ellinors alla tomatplantor i fönstret bakom. I vanliga fall skulle jag inte ha valt den platsen på grund av hur ljuset ligger just där och då och som ger blandad skugga och sol. Att fota porträtt i starkt solljus är något jag ofta dragit mig för eftersom det kan bli så starka kontraster och hårda skuggor i bilden. När jag letar fotoplatser inför porträttfotograferingar tittar jag oftast efter ställen med öppen skugga som ger ett mjukt och jämnt ljus. På senare tid har jag dock mer och mer börjat uppskatta och använda mig av direkt solljus som kan ge en otroligt fin punsch i färgerna och där skuggorna blir fina former som tillför något i bilden. I det här fallet är det ju inte den effekten jag är ute efter, men å andra sidan är det inte det perfekta ljuset som gör de perfekta bilderna. Det kan bli hur bra som helst oavsett.

Fler inlägg

Berenike

Har du någon favoritmusik?  Det frågar jag ofta innan en fotografering här i studion. För musik är ett himla fint sätt att komma i stämning. …

Läs mer »