fbpx

Nästan nyföddfotografering när Doris kom på besök

Som vi hade längtat efter att få träffa släktens nyaste lilla familjemedlem! Och så häromdagen kom hon äntligen hit med sina föräldrar – min kusin Christina och hennes Mattias – och hon var om möjligt ännu finare än vi hade föreställt oss. Sötaste lilla Doris! Så liten att jag tänker att hon är nyfödd, men det är hon ju faktiskt inte. Nu är hon snart tre månader. Fastän jag själv har lyckan att få fem underbara nyfödingar blir jag alltid lika fascinerad över hur små och fantastiska bebisar är.

Att fotografera bebisar är något jag verkligen älskar och som med alla barnfotograferingar vet man aldrig riktigt hur det blir. Allt beror på vad den lilla huvudpersonen känner för och alla fotograferingar är på bebisens villkor. Vill bebisen äta? Ligga i famnen? Ligga på filten? Kanske till och med sova? Behövs en tung blöja bytas? Vara tätt ihop och få pussar på sig samtidigt funkar inte alltid och protesteras det så byter man plats. Ibland går fotograferingen fort, ibland behövs många pauser och det tar lite längre tid. Men att det alltid blir fina bilder och minnen att spara för livet, det vet jag.

Jag minns att när mina barn var små så sa många ”njut av bebistiden, den går så fort och vips är barnen stora och flyttar hemifrån”. Just där och då, när det var fullt upp med amning och blöjbyte, förstod jag inte alls vad de menade. Det kändes som att tiden gick precis lagom fort. Nu när jag tittar på bilder från den tiden så är jag så glad över att ha dessa minnen som direkt får mig tillbaka till den känslan.

Senast jag träffade Christina var innan jul och vi fikade och hon flätade håret på flera av oss härhemma. Så mysigt och precis så som vi brukar göra när vi ses. Vår gemensamma favoritfrisyr är struten. Har du provat den? Det krävs lite längd på håret, men sen är det bara att sätta en tom petflaska på huvudet, böja sig fram och forma håret runt flaskan. Man ser ut lite som ett penntroll och det är extra kul att göra struten som en gran med ljusslingor och glitter runt jul. Jag måste lägga ut bilder och visa!

Även om Doris redan har mycket hår så har det inte blivit en endaste liten mini-tofs än, berättar Christina när jag frågar. Men att det kommer att bli många många, det är jag säker på.

Hemma hos-fotografering i “bensinmacken”

I senaste numret av Aftonbladet Härligt Hemma har Madeleine och jag hälsat på i ännu ett vackert hem! Denna gång åkte vi inte så långt som till Medelhavet, utan bara ungefär 20 minuter med bil från Uppsala. I ett hus med utsikt över en av Upplands djupaste sjöar med kristallklart vatten på sina ställen spenderar Anna-Lena Grandin och hennes barn helst sina sommardagar. Stugan har sedan länge fått smeknamnet ”bensinmacken” av familjen. Det låter kanske inte så smickrande, men när man väl ser det lilla vita huset med gröna fönster och grönt tak så förstår man varför och då på ett positivt sätt! Eller som Anna Lefvert skriver i vårt reportage i tidningen ”En sån där mack som skulle kunna k-märkas och hamna i en bok om kulturmärkta hus.”

När vi kom dit för fotograferingen blev vi direkt förälskade i den vackra verandan som är fylld med gröna växter, rottingmöbler och loppisfynd. Och med en vit skir gardin böljandes för vinden som skydd mot insyn. Där i soffan blev vi bjuda på kaffe och gofika innan vi satte igång och vi kände som så ofta när vi är ute och fotar – vi har världens roligaste jobb. Så många härliga möten vi får vara med om och fina ställen vi får se, både långt borta och alldeles nära.

Jag tror att jag har skrivit om det förut, men hur det kommer sig att vi gör hemma hos-reportage är så olika. Ibland får vi förfrågningar av personer som brinner för inredning och som gärna vill visa sina hem. Ibland är det tack vare tips från vänner och bekanta eller via sociala medier. Och ibland är det vi själva som frågar om vi får komma och hälsa på, precis som den här gången. Jag lärde känna Anna-Lena när hon var lärare på Almtunaskolan där alla mina barn har gått. När hennes dotter var nyfödd fotade jag hela familjen hemma hos dem och då förstod jag direkt att hon har ett starkt intresse för inredning. Nu kom det sig så att det blev familjens sommarstuga vi fotade först, men jag ser verkligen fram emot ännu en fotografering hemma hos dem.

Etiketter