fbpx

Hemma hos-fotografering där återbruk är livsstilen

I senaste numret av tidningen Gård&Torp hälsar Madeleine och jag på hemma hos Malin Johansson och hennes familj. Deras fantastiska hus med panel av lärkträd har de byggt själva och nästan bara med återvunnet material. Huset är liksom nybyggt och gammalt på en och samma gång. När de köpte tomten, som ligger på en sluttande tomt i Skölsta utanför Uppsala, stod där ett litet rött hus på 32 kvadratmeter utan vatten och avlopp. Malin och Piotr började med att på annons köpa begagnade dörrar och fönster av munblåst glas som de själva renoverade. När de sedan ritade huset gjorde de det efter dörrarna och fönstrens mått. Hela husbyggandet 2015-2017 har skett med ett återbruksperspektiv och till exempel alla golvplankor kommer från lador i Hälsingland, Uppland och vid gränsen till Norge. Filosofin är helt enkelt att inte överkonsumera utan använda sig av de saker som finns och laga dem.

Madeleine och jag känner Malin sedan tidigare och hon är en helt underbar person med många talanger. Hon har bland annat drivit en restaurang inne i Uppsala och där visade vi våra tavlor en kväll för några år sen vill jag minnas. Att Malin har ett starkt öga för inredning märktes tydligt i hennes krog, miljön där var lika smakfull som maten och inbjöd en verkligen till att vilja stanna länge vid sitt bord. Nu har Malin öppnat en egen gårdsbutiken ”Jordnära Inredning” som hon har hemma på uppfarten. Där hittar man vackra inredningsdetaljer och hon säljer en blandning av gammalt och nytt. En tur dit rekommenderas varmt och info om öppettider finns på insta @jordnara_inredning.  Att hon och hennes man Piotr är proffs på återbruk märks också tydligt i deras hem som är fullt av smarta nytänkande lösningar. Till exempel är dörrarna till badrummet gamla franska vikdörrar som är omgjorda till skjutdörrar på skenor. Både snyggt och smart utrymmesmässigt.

När vi hälsade på familjen var butiken i startfasen och de var tre i familjen – Malin, Piotr och deras urgulliga son Zacharias. Nu är som sagt butiken igång och familjen har också utökats med lilla Viola. Det är ju så med inredningsreportage, mycket kan hända innan det publiceras, men det är alltid lika roligt när man äntligen kan dela bilderna!

Drömmigt turkos hemmahos-fotografering i Uppsala

Den här veckan har Madeleine och jag fotograferat två vackra hem med helt olika tänk och stil vad gäller inredning. Vi pratar ofta om hur inspirerade det är att få komma hem och ta del av någon annans liv, om så bara för en liten stund och bara en liten del. Det första hemmet var beläget högt uppe på ett berg med milsvid utsikt över Mälaren och inloppet till Stockholm. Magiskt helt enkelt! På baksidan av huset fanns en vindlande trätrappa upp på berget. Det var snabbvägen direkt till skolan för familjens yngste medlem.

För att ta oss till det andra hemmet styrde vi kosan en halvtimme öster om Uppsala och klev rakt in i en konstnärsdröm. Med en tomt på 10 000 kvm, en prunkande trädgård, hängmattor i var och varannat träd och vackra keramikinstallationer var vi än tittade. Och så ett stort växthus och verkstad på det. Det verkligen kliar i fingrarna för att gå igenom alla bilder vi tog.

Till hemmet som är med i senaste numret av Aftonbladet Härligt Hemma hade vi faktiskt gångväg. Det var underbart att kliva in hos en familj som älskar turkost precis lika mycket som Madeleine och mig! En hemmahos-fotografering hos en familj som älskar att surfa och där färgvalen för tankarna till turkosblå hav och rosaskimrande kvällshimmel. Så roligt att få komma till ett hem som är genomsyrat av familjens hobby och som återkommer i varje detalj, i stort som smått.

Hos familjen Iosif räds man heller inte att prova nytt och med enkla medel göra om i sitt hem – ”Våga måla om – det är nog mitt bästa tips! Det går alltid att göra om ifall det inte blir bra.” Och att Anna lever som hon lär är uppenbart, till och med det bubbelgumsrosa kylskåpet är målat och har fått nya knoppar. Jag kände mig så inspirerad när vi åkte därifrån och nu har vi en ommålad soffa och bänk i trädgården. Båda är knallgula och jag blir lika glad varje gång jag tittar ut och ser dem. Svårare än så behöver det inte vara när man får feeling och vill göra om.

Sen vi var där och fotade har surfar-familjen flyttat söder ut och så snart de kommit i ordning bokar vi in en tur till Skåne. Det ska bli spännande att se hur de jobbat vidare med färger då!

Etiketter