fbpx

Hemma hos-fotografering där återbruk är livsstilen

I senaste numret av tidningen Gård&Torp hälsar Madeleine och jag på hemma hos Malin Johansson och hennes familj. Deras fantastiska hus med panel av lärkträd har de byggt själva och nästan bara med återvunnet material. Huset är liksom nybyggt och gammalt på en och samma gång. När de köpte tomten, som ligger på en sluttande tomt i Skölsta utanför Uppsala, stod där ett litet rött hus på 32 kvadratmeter utan vatten och avlopp. Malin och Piotr började med att på annons köpa begagnade dörrar och fönster av munblåst glas som de själva renoverade. När de sedan ritade huset gjorde de det efter dörrarna och fönstrens mått. Hela husbyggandet 2015-2017 har skett med ett återbruksperspektiv och till exempel alla golvplankor kommer från lador i Hälsingland, Uppland och vid gränsen till Norge. Filosofin är helt enkelt att inte överkonsumera utan använda sig av de saker som finns och laga dem.

Madeleine och jag känner Malin sedan tidigare och hon är en helt underbar person med många talanger. Hon har bland annat drivit en restaurang inne i Uppsala och där visade vi våra tavlor en kväll för några år sen vill jag minnas. Att Malin har ett starkt öga för inredning märktes tydligt i hennes krog, miljön där var lika smakfull som maten och inbjöd en verkligen till att vilja stanna länge vid sitt bord. Nu har Malin öppnat en egen gårdsbutiken ”Jordnära Inredning” som hon har hemma på uppfarten. Där hittar man vackra inredningsdetaljer och hon säljer en blandning av gammalt och nytt. En tur dit rekommenderas varmt och info om öppettider finns på insta @jordnara_inredning.  Att hon och hennes man Piotr är proffs på återbruk märks också tydligt i deras hem som är fullt av smarta nytänkande lösningar. Till exempel är dörrarna till badrummet gamla franska vikdörrar som är omgjorda till skjutdörrar på skenor. Både snyggt och smart utrymmesmässigt.

När vi hälsade på familjen var butiken i startfasen och de var tre i familjen – Malin, Piotr och deras urgulliga son Zacharias. Nu är som sagt butiken igång och familjen har också utökats med lilla Viola. Det är ju så med inredningsreportage, mycket kan hända innan det publiceras, men det är alltid lika roligt när man äntligen kan dela bilderna!

Fler inlägg

Berenike

Har du någon favoritmusik?  Det frågar jag ofta innan en fotografering här i studion. För musik är ett himla fint sätt att komma i stämning. …

Läs mer »