Lisbet Spörndly

Studentfotografering i Uppsala bland blommor och confetti

För många är sista terminen på gymnasiet något som man har sett fram emot och drömt om länge. En vår fylld av traditioner som nästan blivit mytomspunna. Att efter alla år i skolan få fira kväll efter kväll på skivor med kompisar. Att i konfettiregn få springa ut hela klassen tillsammans och mötas av plakat och ballonger och kramkalas med nära och kära som väntar utanför skolan. Att med studentmössan på få kliva upp på flaket – med en noga uttänkt banderoll och klassens spellistan på högsta volym – och motta folkets jubel på gatorna runt stan. Fast riktigt så blev det ju inte för alla 01:or som tog studenten i år.

För dem blev vårterminen istället fylld av lektioner och prov på distans och framför skärmar. Till en början fanns ett hopp om att klassen i alla fall skulle få springa ut tillsammans i juni. På Katedralskolan i Uppsala finns en tradition att man ska undvika att gå ut genom den stora bruna ekporten under alla år som man går på skolan. Att gå genom den ska man spara till den efterlängtade dagen då man tar studenten.

Så blev det dock bestämt att även studentdagen skulle ske på distans med webbsänt tal av rektor i aulan och alla elever var för sig. Här hemma samlades Teresias klass i trädgården för champangefrukost och för att se sändningen tillsammans. Solen sken, feststämningen var på topp och det kändes så högtidligt och fint. Det hela filmades också av två tv-team som var här – SVT Uppland sände direkt i anslutning till ceremonin i aulan och ett annat team filmade till en dokumentär om corona som kommer att att sändas på SVT i höst.

Och idag två månader efter ordinarie studentdag så fick klassen faktiskt springa ut genom ekporten! Allt under corona-anpassade former med exakta tider för respektive klassers utspring, uppmaningar om att hålla avstånd och med max två personer per elev som fick ta emot utanför. Solen sken även idag och det gjorde den faktiskt också den dagen det var dags för studentfotografering. Ekporten var en given plats för att ta bilder, men kan man fota ett gäng underbara studenter på ett blommande rapsfält så tycker jag att absolut att man ska göra det!

Fler inlägg

porträtt

Berenike

Har du någon favoritmusik?  Det frågar jag ofta innan en fotografering här i studion. För musik är ett himla fint sätt att komma i stämning. …

Läs mer »